Alb | Sec | Sauvignon Blanc | 2016 | producator Crama Ratesti (1) | brand Crama Ratesti | podgoria Silvania (2) – Dealurile Ratesti | regiunea viticola Dealurile Crisanei si Maramuresului | Romania | Dealurile Satmarului IG | Alcool: 12.4 % vol. | Volum: 75 cl |
note de degustare | Nas cu miros floral de soc, completat de arome de pepene galben. Savuros in gust, placut, bine echilibrat. Post-gust dulce-acrisor de fruct copt.
asociere culinara | Recomandat cu paste, salate sau peste.
temperatura de servire | 8 - 10 grade C.
NOTE:
(1) Pana in 1989, in aceasta regiune se plantau in exclusivitate soiuri albe, dar la Crama Ratesti s-au plantat si soiuri rosii, avand convingerea ca schimbarile climatice au facut ca si nordul tarii sa poata da vinuri rosii valoroase, cu potential de invechire. In 2008 se plantau la Ratesti, jud. Satu Mare, primele 20 ha de vita de vie iar astazi exista o suprafata totala de 205 ha de vie, pe o raza de 30 km, cu Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Fetească Regala, Muscat Ottonel, Traminer precum si Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra. Primele vinuri le-am obtinut din recolta anului 2012 intr-o crama din Ardud, urmand sa construim un centru de vinificare de mare capacitate.
(2) Zona de nord a Romaniei nu e o zona viticola foarte cunoscuta, dar aici se cultiva vita de vie de mult. Dealurile Ratestiului din podgoria Silvaniei au devenit cunoscute pe vremea contelui Károlyi, atunci cand svabii stabiliti aici, la începutul anilor 1700, au plantat suprafete insemnate cu vita de vie. Exista pivnite sapate in dealurile din Ratesti si in localitatile Beltiug, Ardud, Homorodul de Jos, Hurezu sau Dobra. O consemnare din Ratestiul anului 1874 ne spune ca, la expozitia internationala de vinuri din Londra, Bacatorul, soi specific acestei zone, facea senzatie printre participanti.
3) Dealurile Crisanei IG - Vin cu indicarea zonei geografice - se obtine din struguri recoltati de pe plantatii de vita de vie situate in arealul consacrat acestei destinatii. Taria alcoolica dobandita trebuie sa fie de minimum 10,0% vol. si maxim 15,0% vol.